Percaya atau tidak sebenarnya makanan mampu menjadikan otak kita berfungsi dengan lebih baik? Walaupun terdapat faktor-faktor lain yang boleh menyumbang kepada keupayaan otak seseorang, namun faktor pemakanan tidak dapat dinafikan impaknya. Nikmat kepelbagaian sumber makanan yang dianugerahkan Allah memerlukan kebijaksanaan seseorang individu untuk memilih makanan agar tidak mencampakkan dirinya dalam kebinasaan. Ini kerana terdapat makanan yang boleh meningkatkan fungsi otak dan ada juga makanan yang boleh menjejaskan fungsi otak. Pemilihan makanan yang meningkatkan keupayaan otak juga sejajar dengan prinsip maqasid syariah yang mengutamakan pemeliharaan akal.
Pemakanan ditakrifkan sebagai “kombinasi proses yang dilalui oleh organisma hidup, menerima dan menggunakan bahan makanan yang diperlukan untuk mengawal fungsi-fungsinya dan untuk pertumbuhan serta memperbaharui komponennya (Krause & Mahan 1993)”. Menurut Sir Harold Himsworth (1980) dalam Suriah pula menyatakan pemakanan ialah analisis mengenai kesan makanan dan juzuk-juzuknya ke atas organisma hidup.
Menurut Krause dan Mahan (1993) lagi, pemakanan merangkumi
hubungan makanan dengan kesejahteraan (kesihatan) tubuh manusia,
termasuklah metabolisme makanan, nilai pemakanan sesuatu jenis makanan, keperluan
makanan daripada segi kualitatif dan kuantitatif pada peringkat umur dan tahap
perkembangan yang berbeza untuk memenuhi keperluan perubahan fisiologi dan aktiviti,
perubahan dalam keperluan
nutrien dan makanan yang mengiringinya atau mencegah
penyakit dan faktor-faktor sosio ekonomi, psikologi, sosial dan juga budaya yang mempengaruhi
pemilihan dan pengambilan makanan. Manakala menurut Coralie Mathews ( 2001) kesihatan
kanak-kanak ialah kesihatan yang merujuk kepada keadaan fizikal, mental,
rohani dan keadaan sosial sekitar kanak-kanak, ahli keluarga mereka dan seluruh ahli
masyarakat;
“ Health includes the physical, mental, spiritual and social
wellbeing of children, their families and the whole community.”
Menurut Prof. Madya Dr. Mohd Nasir Hashim (1992), cara
terbaik amalan pemakanan ialah dengan memastikan makanan seimbang
diperolehi ketika bersarapan, makan tengah hari dan makan malam, ia juga penting untuk
membolehkan pelajar menghadapi detik penting iaitu mengulangkaji, tubuh yang
sihat, tidur yang cukup dan persekitaran yang menggalakkan pembelajaran iaitu
faktor-faktor yang mempengaruhi
pencapaian pelajar dalam sesuatu peperiksaan. Menurut beliau
lagi seseorang perlu memastikan bahawa mereka mendapat bekalan makanan yang
mencukupi daripada kumpulan vitamin, karbohidrat, protein dan zat besi.
Karbohidrat diperlukan kerana ia menjadi sumber tenaga, manakala protein diperlukan kerana ia
membantu pembinaan tubuh dan otot. Vitamin pula berperanan sebagai nutrien yang
mencegah penyakit dan
membantu kesempurnaan perjalanan metabolisme dalam badan.
Zat besi penting untuk pembentukkan enzim kerana ia menjadi pemangkin untuk
menggalakkan perubahan satu bahan kimia ke peringkat yang lain.
Antara sorotan-sorotan kajian yang dilakukan oleh Sarina Binti Saleh (2004),
tentang Corak Pengambilan Makanan Pelajar Melayu Sekolah Rendah, adalah;
Bekas Naib Canselor Universiti Malaya (UM), Profesor Diraja
Ungku Aziz (1999) menyatakan bahawa selain faktor pemakanan, kurangnya
keazaman berfikir merupakan kelemahan pelajar Melayu dalam mencapai kecemerlangan
akademik. Manakala kajian yang dilakukan oleh Puan Safiah Mohd.
Yusof (1992), mendapati keseluruhan pelajar di negara ini kekurangan zat
makanan terutamanya kalsium. Di kalangan murid perempuan yang sudah baligh pula
disamping kekurangan zat kalsium mereka juga turut kekurangan zat besi. Tambah
beliau lagi, bekalan zat makanan untuk pembesaran sangat penting kepada mereka yang
berada dalam kumpulan usia 7 hingga 19 tahun kerana tempoh berkenaan adalah tempoh
tumbesaran mereka.
Corak pemakanan mesti memenuhi keperluan zat bagi fizikal
dan mental kerana ketika inilah mereka sangat aktif manakala mentalnya pula digunakan
untuk belajar. Faktor pengambilan makanan juga merupakan elemen yang penting dalam
menentukan tahap kesihatan dan kecerdasan kanak-kanak. Sehingga kini masih
kurang kajian-kajian yang cuba menganalisis kekerapan, kandungan nutrien dan faktor-faktor
yang mempengaruhi pengambilan makanan oleh pelajar sekolah khasnya di kalangan
orang-orang Melayu.
Kajian status pemakanan penduduk melaporkan bahawa
kanak-kanak daripada keluarga berpendapatan rendah mengambil nutrien yang rendah
arasnya dan mempunyai bentuk tubuh yang rendah (Abraham, S. et al, 1977). Kajian
di kawasan kemiskinan dan kumpulan etnik saperti Orang Kulit Hitam dan Indian Amerika
pula menunjukkan lebih banyak pengambilan diet yang tidak baik (Owen G dan Lippman
G, 1977).
Tabiat pemakanan setiap individu berbeza dan terbentuk sejak
kecil lagi, ibu bapalah yang mula mengasuh dan mengajar serta mengatur cara
pemakanan anak-anak mereka. Tabiat pemakanan yang dibawa sejak kecil mungkin
berubah berdasarkan faktor-faktor tertentu. Diantara faktor-faktor yang
mempengaruhi amalan pemakanan seseorang individu ialah umur, jantina, bangsa,
sosioekomoni, tahap pendidikan, kepercayaan dan pengaruh luaran seperti mediamassa dan rakan
sebaya (Store & Mc Williams, 1990). Ramai pelajar yang tidak menghiraukan
keperluan makanan sempurna. Mereka kerap meninggalkan sajian tertentu terutamanya
sarapan pagi (Guthrie, 1975). Dalam kajian yang dilakukan oleh Krause (1969) pula
mendapati kanak-kanak yang tidak mengambil sarapan pagi kurang berupaya dalam pelajarannya
dan menyebabkan gangguan emosi serta kurang stabil.
Prof. Madya Dr. Mohd Nasir Hashim (1992) yang merupakan
Pakar Pemakanan dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) menjelaskan ibu
bapa sering memberi makanan dalam kuantiti yang banyak serta mengandungi
karbohidrat kepada kanakkanak. Kanak-kanak sebenarnya memerlukan lebih banyak sumber
makanan yang mengandungi protein berbanding orang dewasa. Kesan daripada
kekurangan zat
makanan, mereka lebih mudah dijangkiti pelbagai penyakit,
termasuk serangan cacing, kurang darah dan cirit-birit yang menyebabkan tubuh
kehilangan kandungan air. Kekurangan zat makanan juga menjadi salah satu punca
kanak-kanak seringkali mengantuk di bilik darjah. Berikutan itu mereka sering
diejek oleh kawan-kawan dan guru pula kurang memberikan perhatian kepada mereka. Banyak kajian dan kempen pemakanan sihat telah dijalankan
namun permasalahan pemakanan ini masih merupakan satu masalah yang
belum dapat diatasi sepenuhya. Selain daripada Kementerian Kesihatan Malaysia, Kementerian
Pendidikan
Malaysia juga amat prihatin dalam menangani permasalahan
ini. Program Rancangan Makanan Tambahan Sekolah ( RMTS ) yang mula diperkenalkan ke
seluruh sekolah rendah di Malaysia pada tahun 1979 dan diikuti Program Susu
Sekolah yang mula diperkenalkan pada tahun 1989 adalah antara program yang
dijalankan bagi meminimumkan masalah tersebut ( Abdul Rahman, 1993 ).
Pengerusi Helwa Seberang
Perai Selatan, Jau-Zaharah Shaari (1992) berkata, ekoran
daripada pengabaian ibu bapa terhadap tanggungjawab mengenai pemakanan yang baik dan
seimbang kepada anak-anak mereka yang sedang membesar menjadi punca pelajar Melayu di
luar bandar mundur dalam pelajaran berbanding kaum lain. Hasil daripada
kajian yang dijalankan di kalangan ibu bapa di luar bandar terbukti benar apabila
beberapa pelajarnya tidak menunjukkan minat serta semangat untuk menimba ilmu
sebaliknya mudah menyerah kalah apabila tertekan.
Menurut laporan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan
Malaysia, pada tahun 1996, para pelajar yang mendapat cukup zat makanan dan
dalam persekitaran yang baik akan berpeluang untuk mencapai tumbesaran yang
maksimum. Sebaliknya pelajar yang kurang mendapat zat makanan akan mengalami gangguan
pertumbuhan fizikal dan mental, keletihan, kurang penumpuan terhadap pelajaran dan
kemerosatan pencapaian dalam pelajaran di sekolah (Wan Nudri & Aminah, 1996).
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Ke arah keperibadian yang seimbang dan pendidikan yang berkualiti