Jumaat, 11 November 2016

5 Cara Galak Anak Ambil Sarapan


Sarapan sangat penting bagi para pelajar kerana otak kita memerlukan glukosa dari sumber (makanan) karbohidrat. Tanpa sarapan pagi bermakna tenaga otak akan berkurangan. Penyelidikan dari Universiti Swansea Wales membuktikan bahawa pelajar yang selalu sarapan mencatat rata-rata skor 22% lebih tinggi berbanding mereka yang tidak sarapan. Ketika anda bangun pagi, sebahagian besar tenaga (dalam bentuk glukosa dan glikogen) telah habis digunakan oleh aktiviti sehari sebelumnya. Menurut para ahli, glukosa adalah satu-satunya bahan bakar yang diperlukan otak. Tanpa glukosa yang cukup anda akan merasa lemah dan mengurangkan bekalan nutrisi pada otak. Oleh itu sarapan pagi adalah penting untuk memastikan anak-anak anda kekal bertenaga tidak kira pada musim sekolah atau musim cuti.

Persoalan sekarang, bagaimana cara kita menggalakkan anak-anak untuk mengamalkan tabiat bersarapan? Berikut adalah beberapa tip untuk menggalakkan anak anda menikmati sarapan pagi.


1. Makan bersama mereka

Jika suasana pagi anda sentiasa dalam keaadaan riuh rendah, cuba ambil seketika untuk duduk dan bersarapan bersama anak–anak anda. Elakkan daripada terlalu paksa dan jadikan waktu sarapan waktu penting bersama keluarga. Cubalah membuat perbualan anda  untuk lebih mengenali mereka dengan lebih dalam. Malah, ibu bapa merupakan contoh yang terbaik untuk mendorong anak–anak muda untuk mengamalkan tabiat bersarapan pagi. Ia juga sangat penting untuk anda memberi penjelasan tentang kepentingan sarapan supaya mereka memahami kebaikan tabiat tersebut.

Berdasarkan MyBreakfast Study, kajian pertama di Malaysia yang mengkaji info tabiat sarapan terkini di Malaysia, mencadangkan bahawa ibu bapa perlu lebih aktif dalam usaha menggalakkan makan secara sihat dan menjalani gaya hidup yang sihat bersama anak-anak. Sarapan menyediakan rutin dan struktur yang memberikan anak-anak kestabilan dan keselamatan yang tentunya penting untuk perkembangan mereka.

Pagi anda pasti akan lebih positif!

2. Mempelbagaikan menu

Kanak-kanak sukakan kepelbagaian! Jika anda kerap memberikan mereka makanan yang sama, mereka akan mula merasa muak. Duduk bersama mereka ketika cuti sekolah dan cuba mencari menu sarapan dar pelbagai negara atau budaya dan biarkan mereka menentukan pilihan sarapan yang ingin mereka cuba. Anda perlu sentiasa ingat bahawa anak-anak akan kehilangan 80% tenaga simpanan mereka ketika mereka tidur* jadi mereka perlu mengembalikan tenaga itu dengan betul supaya mereka boleh bertenaga sepanjang hari. Walau apapun yang anda pilih untuk sarapan mereka, pastikan ianya sentiasa seimbang dan sihat.

3. Membuat sarapan bersama

Jadikan sarapan pagi sebagai suatu aktiviti yang menyeronokkan. Berikan mata kepada siapa yang pertama menghabiskan makanan mereka terutamanya makanan yang mereka tidak suka makan dan biarkan mereka mengumpul mata untuk menebus hadiah utama. Contohnya ‘pancake’ buatan sendiri ataupun cip coklat di dalam muffin strawberi? Jika MILO® adalah minuman kegemaran mereka, apa kata anda sembunyikannya dan berikan mereka petunjuk ibarat permainan mencari harta karun? Pastikan hadiah ditumpukan kepada sarapan untuk mengingatkan kepentingan sarapan itu sendiri. Tiada masa yang lebih sesuai untuk lakukan sedemikian dengan anak-anak anda melainkan waktu cuti sekolah ini. Jadikan sarapan pagi itu adalah waktu bersama keluarga yang menyeronokkan!

4. Nikmatinya!

Tidak salah kalau sehari dalam seminggu itu anda menyediakan sarapan yang berlainan. Sekali-sekala gorengan kepingan ayam, telur dan roti untuk dijadikan sarapan itu adalah lebih enak! Tetapi ingat untuk memberikan sekali secawan MILO atau susu supaya mereka mendapatkan tenaga yang diperlukan untuk aktiviti seharian mereka.    

5. Perubahan adalah baik. Jangan takut untuk mencuba!

Tiap-tiap hari kami kebanyakanya rutin yang sama; bangun pagi, gosok gigi, mengemas beg, bersarapan dan bergegas keluar. Namun, kadang kala, adalah bagus untuk kita ubah rutin tersebut. Kita semua tahu bahawa makan di hadapan TV atau di dalam kereta adalah tidak elok. Tetapi kadang kala, pengorbanan perlu dilakukan. Apa yang lebih baik? Sentiasa bekalkan mereka dengan sedikit sarapan yang dapat mengurangkan kepenatan untuk mengelakkan kemerosotan tenaga sebelum tiba tengah hari. Jadi cubalah pelbagai aktiviti-aktiviti kerana ia akan membantu untuk menggalakkan anak-anak muda untuk bersarapan pagi.

Sarapan adalah penting tidak kisah ketika cuti sekolah ataupun tidak. Jadi, anda perlu sentiasa terus mengamalkan tabiat merancang sarapan setiap hari. Jadikan sarapan amalan keluarga yang menyeronokkan terutamanya ketika cuti sekolah!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ke arah keperibadian yang seimbang dan pendidikan yang berkualiti

Lihat Yang Ini Pula

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mengenai Saya

Foto saya
Ilmu sifatnya ibarat cahaya penyuluh yang boleh menerangi kegelapan, menunjuk arah perjalanan, memandu akal menentukan baik daripada yang buruk. Ilmu diumpamakan seperti hujan membasahi bumi. Ia mampu menumbuhkan, menghidupkan, menyuburkan pelbagai tanaman dan manfaat kepada makhluk serta sifatnya boleh menyucikan. Sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Sebaik-baiknya sedekah seseorang Muslim belajar ilmu kemudian mengajarkan kepada sahabatnya." (Hadis riwayat Ibnu Majah).

Pengikut