Isnin, 25 April 2016

Dr Zakir Dulu Budak Gagap Kini Pendakwah Terkenal


Gagap merupakan masalah pertuturan di mana sebutan (biasanya) huruf pertama atau syllable sesuatu perkataan diulang tanpa kawalan. Gagap merupakan proses luar sedar yang membantutkan komunikasi biasa. Gagap boleh dirawat melalui terapi pertuturan.

Dr Zakir Naik dikenali seluruh dunia. Siapa sangka pendakwah terkenal, Dr Zakir Naik seorang budak gagap yang tidak mampu menyebut namanya sendiri dengan betul.

Malah Zakir menganggap masalah gagap yang dialaminya itu di tahap yang kronik.

Namun komplikasi struktur lidah itu tidak menghalang cita-citanya untuk menjadi seperti mentornya, Ahmad Deedat.

Beliau berusaha keras mengatasi masalah pertuturannya dan memastikan hasrat untuk menjadi pendakwah tidak terkubur.

“Akhirnya janji ALLAH SWT itu benar. Kalau kita bantu agama ALLAH, pasti ALLAH akan membantu kita,” katanya ketika ditemui dalam kempen #IslamIsFirstClass TV Al-Hijrah.

Setelah memulakan usaha dakwah melalui ceramah, lama kelamaan masalah gagap yang dialaminya hilang dengan sendiri.

Menyedari pentingnya bakat serta keterampilan pendakwah diasuh pada usia kecil terutama dalam konteks pembinaan personaliti ketika menyampaikan syarahan, Zakir mengasaskan sekolah ceramah khas di Mumbai yang silibusnya diiktiraf Universiti Cambridge.

Matlamatnya untuk melahirkan lebih ramai pendakwah melalui kaedah ceramah yang diasaskan Ahmad Deedat.

“Di sekolah ini kami mendidik pelajar seawal usia dua tahun untuk menguasai bahasa Arab, Inggeris dan Mandarin,” katanya.

Selain penguasaan tiga bahasa utama dunia, pelajar turut diajar memahami al-Quran serta menguasai pelajaran Sains dan Matematik.

Pada usia empat tahun, para pelajar sudah didedahkan dengan ucapan awam bagi memastikan mereka menguasai kemahiran dan teknik menampilkan diri ketika berceramah.

“Kajian membuktikan, 93 peratus kejayaan dalam menyampaikan ceramah terletak pada kemahiran dan teknik. Hanya tujuh peratus terletak pada isi yang dibahaskan.

Menyedari hakikat itulah, sekolah yang diasaskannya sangat menekankan pada strategi teknik dan kemahiran.

Mengenai usaha melahirkan protege, Zakir mendedahkan mengenai 20 penceramah yang kini sedang dididik di sekolahnya.

Mereka menerima latihan antara 20 hingga 45 hari dengan kelas yang padat selama 16 jam sehari.

“Kini terdapat enam pelajar Malaysia, empat dari India serta dari Indonesia, Jerman, United Kingdom dan Amerika Syarikat (AS),” jelasnya.

Selain sekolah debat, Zakir turut memiliki stesen televisyen Peace TV yang ada tiga saluran melalui satelit bersiaran 24 jam sehari dalam bahasa Inggeris, Mandarin dan Arab.

Peace TV beroperasi di Mumbai India dan boleh diakses di Eropah, AS, Kanada, India, Pakistan dan China.

Sumber: http://www.sinarharian.com.my/nasional/dr-zakir-dulu-budak-gagap-kini-pendakwah-terkenal-1.513208


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ke arah keperibadian yang seimbang dan pendidikan yang berkualiti

Lihat Yang Ini Pula

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mengenai Saya

Foto saya
Ilmu sifatnya ibarat cahaya penyuluh yang boleh menerangi kegelapan, menunjuk arah perjalanan, memandu akal menentukan baik daripada yang buruk. Ilmu diumpamakan seperti hujan membasahi bumi. Ia mampu menumbuhkan, menghidupkan, menyuburkan pelbagai tanaman dan manfaat kepada makhluk serta sifatnya boleh menyucikan. Sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Sebaik-baiknya sedekah seseorang Muslim belajar ilmu kemudian mengajarkan kepada sahabatnya." (Hadis riwayat Ibnu Majah).

Pengikut