Sabtu, 11 Januari 2014

Makanan Untuk Elak Penyakit Alzheimer


Penyakit Alzheimer.

Alzheimer adalah penyakit degeneratif progresif otak yang menyebabkan gangguan berfikir dan mengingati sesuatu. Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) melaporkan setiap tujuh saat, satu kes baharu penyakit nyanyuk dilaporkan dan menjelang 2050, dianggarkan 100 juta pesakit akan mengidap penyakit yang juga dikenali sebagai dementia ini.

Alzheimer penyakit berkaitan nyanyuk yang biasa dilaporkan, dihidapi kira-kira 18 juta orang di seluruh dunia terutama warga emas berusia lebih 65 tahun.

Antara tanda awal masalah ini adalah kesukaran atau hilang ingatan untuk jangka masa singkat. Mereka boleh mengingati peristiwa lama di sekolah tetapi lupa mengenai sarapan diambil pagi itu, mudah lupa ke tempat biasa dan tersalah letak barang yang biasa baginya.

Penyelidikan di Amerika Syarikat baru-baru ini mendapati, pengambilan makanan kaya Vitamin E mampu melambatkan proses pendedahan awal kepada penyakit Alzheimer.

Vitamin E adalah bahan antioksidan boleh dijumpai secara semula jadi dalam minyak sayur-sayuran, kacang, bayam dan brokoli. Pengambilan makanan kaya vitamin E membantu mengurangkan penyakit nyanyuk juga boleh diambil bagi meningkatkan kuasa minda.

Antara makanan yang baik untuk meningkatkan minda dan otak adalah seperti berikut;

Kari 
Kari mengandungi kunyit, rempah yang kaya curcumin, antioksidan dan anti radang. Curcumin mampu melancarkan darah dalam otak, pada masa sama menjadi ejen pelindung saraf daripada gangguan neurologi. Kajian menunjukkan curcumin membantu menghalang pengumpulan ‘amyloids beta’ iaitu bahan yang merosakkan otak pesakit Alzheimer. Curcumin juga berfungsi meningkatkan memori dan merangsang pengeluaran sel otak yang baharu, proses dikenali sebagai neurogenesis .

Saderi 
Ia kaya dengan luteolin iaitu sebatian tumbuhan yang boleh menenangkan atau mengelak berlaku radang pada otak. Selain saderi, lada benggala dan lobak merah juga kaya luteolin .

Brokoli dan kobis bunga 
Brokoli dan kobis bunga kaya sumber kolina dan vitamin B yang baik untuk perkembangan otak. Pengambilan kolina ketika hamil dapat meningkatkan fungsi kognitif otak bayi. Kolina juga mengurangkan masalah penurunan memori dan kelemahan otak.

Walnut 
Walnut adalah sumber berasaskan tumbuhan yang kaya Omega-3, lemak, phytosterols semula jadi dan antioksidan. Kajian mendapati pengambilan walnut melambatkan proses penuaan otak. DHA , sejenis omega -3 yang ada dalam walnut dapat meningkatkan fungsi otak dan juga menggalakkan penyembuhan otak.

Ketam 
Setiap satu hidangan ketam mengandungi lebih daripada keperluan harian phenylalanine iaitu asid amino yang membantu meningkatkan ingatan, selain merangsang adrenalin dan noradrenalin dalam badan. Rangsangan itu membantu melawan penyakit Parkinson. Ketam juga sumber kaya vitamin B12 yang baik untuk kesihatan otak.Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ke arah keperibadian yang seimbang dan pendidikan yang berkualiti

Lihat Yang Ini Pula

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mengenai Saya

Foto saya
Ilmu sifatnya ibarat cahaya penyuluh yang boleh menerangi kegelapan, menunjuk arah perjalanan, memandu akal menentukan baik daripada yang buruk. Ilmu diumpamakan seperti hujan membasahi bumi. Ia mampu menumbuhkan, menghidupkan, menyuburkan pelbagai tanaman dan manfaat kepada makhluk serta sifatnya boleh menyucikan. Sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Sebaik-baiknya sedekah seseorang Muslim belajar ilmu kemudian mengajarkan kepada sahabatnya." (Hadis riwayat Ibnu Majah).

Pengikut