Ahad, 26 Jun 2016

Masalah mygfl KiDT iTHINK Berpusing-pusing

Adakah anda menghadapi masalah di bawah ?


Masalah ini dapat di atasi dengan langkah berikut :

1. Pastikan Java TM 7 sahaja dalam sistem Windows Control Panel.


2. Sekiranya terdapat Java versi lain hendaklah di uninstall.. Semak senarai application dalam Windows Control Panel. Lebih baik unisntall semua plugins ie. flash, java dan browser dalam Control Panel.

3. Setelah uninstall, install semula semua Flash, Java dan Mozilla menggunakan link yang disediakan di i-THINK User Instructions dalam myGfL (halaman utama).


4. Pada pelayar Mozilla hendaklah klik "Allow and Remember" bagi Java dan Flash sekiranya mesej keluar setelah melancarkan pelayar (browser)..

5. Uncheck Block pop-up windows dalam Options pelayar Mozilla.
Selamat mencuba....Tips Semasa Berkursus i-THINK Dalam Talian

1. Pastikan semua aktiviti dijalankan ikut frame by frame dalam setiap modul. Tidak boleh melangkau frame.

2. Semua aktiviti-aktiviti dalam frame seperti memasukkan respons/input teks, butang-butang  interaksi dll dalam setiap frame hendaklah dilakukan.

3. Video dan audio perlu ditonton sepenuhnya

4. Pastikan butang Next berkedip (blinking) dahulu sebelum klik untuk meneruskan ke frame seterusnya.

5. Sekiranya hendak berhenti atau keluar, sila klik [X] pada frame dan kemudian klik button QUIT dan tunggu sehingga mesej “Current course session has ended” untuk sistem jejak kemajuan (progress). Active page system adalah 2 jam, maka pengguna perlu Quit sebelum 2 jam utk system track.

6. Delete cache dan cookies dlm browser, reboot PC/NB, login dan buka browser utk sambung semula modul.Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ke arah keperibadian yang seimbang dan pendidikan yang berkualiti

Lihat Yang Ini Pula

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mengenai Saya

Foto saya
Ilmu sifatnya ibarat cahaya penyuluh yang boleh menerangi kegelapan, menunjuk arah perjalanan, memandu akal menentukan baik daripada yang buruk. Ilmu diumpamakan seperti hujan membasahi bumi. Ia mampu menumbuhkan, menghidupkan, menyuburkan pelbagai tanaman dan manfaat kepada makhluk serta sifatnya boleh menyucikan. Sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Sebaik-baiknya sedekah seseorang Muslim belajar ilmu kemudian mengajarkan kepada sahabatnya." (Hadis riwayat Ibnu Majah).

Pengikut