Isnin, 28 September 2015

Format baharu UPSR mulai 2016


Mulai tahun depan, calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) akan menduduki enam kertas apabila Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM) merombak kertas Bahasa Inggeris kepada dua pecahan iaitu Pemahaman dan Penulisan.

Pengarah Peperiksaan Kementerian Pendidikan, Datin Nawal Salleh berkata, perkara itu merupakan format baharu LPM dalam melaksanakan Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) dan melengkapi Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS).

Beliau berkata, format baharu itu juga telah merombak kertas untuk mata pelajaran bahasa iaitu Bahasa Cina dan Bahasa Tamil kepada dua iaitu Pemahaman dan Penulisan.

Menurutnya, rombakan format baharu itu juga memperlihatkan ujian subjektif dan objektif pelbagai bentuk akan dimasukkan ke dalam kertas pemahaman untuk semua mata pelajaran bahasa berbanding sebelum ini hanya ujian objektif.

Jelas beliau, secara asasnya UPSR sebelum ini hanya memerlukan calon menduduki lima kertas iaitu Bahasa Melayu Pemahaman, Bahasa Melayu Penulisan, Bahasa Inggeris, Sains dan Matematik.

“Walau bagaimanapun UPSR masih berbentuk ujian bertulis 100 peratus peperiksaan pusat seperti tahun-tahun sebelumnya dan mengutamakan calon menerapkan unsur Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT),” katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Mana-mana pihak yang ingin melihat dan meneliti format serta contoh instrumen UPSR mulai 2016 boleh berbuat demikian dengan melayari laman sesawang www.lp.edu.my

-Sumber: http://www.utusan.com.my/berita/nasional/format-baharu-upsr-mulai-2016-1.140763


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ke arah keperibadian yang seimbang dan pendidikan yang berkualiti

Lihat Yang Ini Pula

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mengenai Saya

Foto saya
Ilmu sifatnya ibarat cahaya penyuluh yang boleh menerangi kegelapan, menunjuk arah perjalanan, memandu akal menentukan baik daripada yang buruk. Ilmu diumpamakan seperti hujan membasahi bumi. Ia mampu menumbuhkan, menghidupkan, menyuburkan pelbagai tanaman dan manfaat kepada makhluk serta sifatnya boleh menyucikan. Sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Sebaik-baiknya sedekah seseorang Muslim belajar ilmu kemudian mengajarkan kepada sahabatnya." (Hadis riwayat Ibnu Majah).

Pengikut