Ahad, 24 Mac 2013

Tips Sebelum Mengulangkaji Pelajaran


Semasa mengulangkaji pelajaran, ada kalanya kita sukar memahami apa yang kita pelajari. Setelah 10 minit mengulangkaji kita sendiri tidak tahu apa yang telah kita baca dan apa yang kita telah perolehi. Jika anda melalui situasi-situasi berikut bermakna ulangkaji pelajaran anda pada waktu itu tidak akan berkesan. Anda perlu berhenti seketika, tarik nafas dan tengangkan fikiran sebelum meneruskan ulangkaji pelajaran.
 
Untuk mengulangkaji dengan cara yang berkesan berikut adalah beberapa tips yang perlu anda lakukan sebelum mengulangkaji pelajaran.

1. Ambil wuduk sebelum mengulangkaji pelajaran

2. Solat sunat 2 rakaat sebelum mengulangkaji pelajaran

3. Doa untuk memulakan ulangkaji pelajaran

4. Niat kerana Allah untuk mengulangkaji pelajaran

5. Berselawat sebelum mengulangkaji pelajaran

Selamat mengulangkaji pelajaran...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ke arah keperibadian yang seimbang dan pendidikan yang berkualiti

Lihat Yang Ini Pula

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mengenai Saya

Foto saya
Ilmu sifatnya ibarat cahaya penyuluh yang boleh menerangi kegelapan, menunjuk arah perjalanan, memandu akal menentukan baik daripada yang buruk. Ilmu diumpamakan seperti hujan membasahi bumi. Ia mampu menumbuhkan, menghidupkan, menyuburkan pelbagai tanaman dan manfaat kepada makhluk serta sifatnya boleh menyucikan. Sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Sebaik-baiknya sedekah seseorang Muslim belajar ilmu kemudian mengajarkan kepada sahabatnya." (Hadis riwayat Ibnu Majah).

Pengikut